Ağustos 2009

Ağustos 2009 / (17 - 2)

Splenektominin nadir bir komplikasyonu: Gastroperitoneakutanöz fistül

Sayfa Numaraları
74-75
Yazarlar
Berna BAYRAKÇI1, Nevin ORUÇ1, Fatih TEKİN1, Nevra ELMAS2, A. Ömer ÖZÜTEMİZ1
Kurumlar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı1, Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı2, İzmir
Özet
Splenektomi hematolojik hastalıklar veya travma sonrası uygulanan bir işlemdir. Splenektomi sonrası gastrik yaralanma veya fistül gelişimi nadiren izlenebilir. 47 yaşında erkek hastaya İmmün Trombositopenik Purpura nedeniyle splenektomi uygulanmıştır. Splenektomi sonrası karın ağrısı ve kutanöz fistül gelişen olgunun endoskopik incelemesi gastrik fistül orifisi varlığını göstermiştir. Olguda intraabdominal abse varlığı da saptanarak gastro-peritoneakutanöz fistül tanısı konmuştur. Bu olgu splenektomi sonrası karın ağrısı ve kutanöz fistül gelişen olgularda splenektomi sonrası komplikasyonların araştırılması gerektiğini göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Splenektomi, gastroperitoneakutanöz fistül
Giriş
Splenektomi sıklıkla hematolojik hastalıklar nedeniyle veya dalak travması sonrasında uygulanan bir işlemdir. Splenektomi sonrası gastrokutanöz fistül ile gastrik nekroz gelişimi nadir görülen ancak mortalitesi yüksek bir komplikasyondur (1). Biz burada splenektomi sonrası gastrik nekroz ve gastroperitoneakutanöz fistül gelişen bir olguyu sunduk.
Olgu
Splenektomi sonrası gastrokutanöz fistül ile gastrik nekroz gelişimi %1?den az görülür. Ancak mortalite riski %60?lara ulaşabilir (2). Splenik gastrik ligament ile gastrik duvar yakın ilişkidedir. Bu nedenle genellikle mide büyük kurvatür çevresindeki kısa damarların ligasyonu ve seksiyonu esnasında mide duvarının travmasına bağlı olarak gastrik nekroz ve fistülizasyon gelişebilir. Bu travma sıklıkla midenin üst kısmında oluşur. Normalde splenektomi sonrası gastrik nekrozun semptomları 2. ve 10. günler arasında görülür. Bunlar üst gastrointestinal sistem kanaması, subfrenik apse ve ani başlangıçlı peritonittir. Splenektomi sonrası gastrik nekroz ile gastroperitoneakutanöz fistül gelişimi nadir ancak ciddi bir komplikasyondur. Endoskopist karın ağrısı ve dispepsi yakınmasıyla gelen splenektomili olgularda mideden püy geldiğini görür ise nadir olarak gelişen bu komplikasyonu düşünmelidir.
Tartışma
Splenektomi sonrası gastrokutanöz fistül ile gastrik nekroz gelişimi %1?den az görülür. Ancak mortalite riski %60?lara ulaşabilir (2). Splenik gastrik ligament ile gastrik duvar yakın ilişkidedir. Bu nedenle genellikle mide büyük kurvatür çevresindeki kısa damarların ligasyonu ve seksiyonu esnasında mide duvarının travmasına bağlı olarak gastrik nekroz ve fistülizasyon gelişebilir. Bu travma sıklıkla midenin üst kısmında oluşur. Normalde splenektomi sonrası gastrik nekrozun semptomları 2. ve 10. günler arasında görülür. Bunlar üst gastrointestinal sistem kanaması, subfrenik apse ve ani başlangıçlı peritonittir.
Splenektomi sonrası gastrik nekroz ile gastroperitoneakutanöz fistül gelişimi nadir ancak ciddi bir komplikasyondur. Endoskopist karın ağrısı ve dispepsi yakınmasıyla gelen splenektomili olgularda mideden püy geldiğini görür ise nadir olarak gelişen bu komplikasyonu düşünmelidir.
Kaynaklar
1. Martinez CA, Waisberg J, Palma RT, et al. Gastric necrosis and perforation as a complication of splenectomy. Arq Gastroenterol 2000;37:227- 30.
2. Steinman M, Steinman E, Poquetti RS, et al. Postsplenectomy gastric fistula: report of a case. Rev Hosp Clin Fac Med Sao Paulo 1993;48:228- 30.
Tübitak Ulakbim Crossreff Doi
Web Tasarım : Turna Tasarım ®
Web Tasarım
: Turna Tasarım ®
X
Üye Girişi
Şifremi Unuttum Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Şifremi Gönder
Giriş Yap Üye Ol Aktivasyon Linki Gönder
X
Üye Ol
Şifremi Unuttum Giriş Yap Aktivasyon Linki Gönder
X
Aktivasyon Linki Gönder
Giriş Yap Üye Ol Şifremi Unuttum